استقامت و قدرت عضلانی:
تناسب اندام حالت سلامت و تندرستی عمومی است و به طور مشخص تر، توانایی انجام گونه هایی از ورزش ها، مشاغل و فعالیت های روزانه می باشد. تناسب اندام از طریق تغذیه مناسب، تمرینات جسمانی با شدت متوسط و استراحت کافی حاصل میگردد. آمادگی جسمانی به طور کلی از طریق ورزش به دست میآید.
پیش از انقلاب صنعتی، تناسب به صورت توانایی انجام فعالیت های روزانه بدون خستگی بی مورد تعریف شده بود اما با ماشینی شدن و تغییراتی در سبک زندگی، اکنون تناسب اندام، معیار توانمندی بدن برای کافی و مؤثر عمل کردن در فعالیت های کاری و اوقات فراغت، سالم بودن، مقاومت در برابر بیماری های ناشی از کم تحرکی و مواجهه با شرایط اضطراری در نظر گرفته میشود.
فاکتور های مهم در آمادگی جسمانی:
وقتی سخن از آمادگی جسمانی به میان می آید مقصود از آن داشتن چنان قلب، عروق خونی و ریه ها و عضلاتی است که بتوانند وظایف خود را به خوبی انجام دهند و با شور و نشاط تمام در فعالیت ها و تفریحات سالمی شرکت کنند که افراد عادی و غیر فعال از انجام آن ها ناتوانند.
عوامل متعددی در آمادگی جسمانی مؤثر است اما چهار عامل بیش از عوامل دیگر در این میان ایفای نقش می کنند این عوامل عبارتند از:
- قدرت عضلانی
- استقامت عضلانی
- انعطاف عضلانی
- استقامت قلبی ریوی
قدرت عضلانی:
همانطور که می دانید حدود ۴۰ درصد وزن بدن را عضلات تشکیل می دهند. این عضلات در خود تولید انرژی می کنند که این نیرو قدرت عضلانی نامیده می شود که البته قابل اندازه گیری نیز هست. مهمترین عامل شناخته شده در آمادگی جسمانی استعداد و توانایی عضلات در وارد کردن نیرو یا مقاومت در برابر آن است.
تمرینات قدرتی از عواملی است که سبب حجیم شدن تارهای عضلانی می شود و توانایی فرد را در کاربرد نیروی تولید شده افزایش می دهد. قدرت عضلانی اهمیت بسیاری در ورزش های مختلف و البته فعالیت های روزانه دارد بسیاری از مردان و حتی زنان از عضلات بازو و سرشانه ضعیفی برخوردار هستند که باعث ضعف در فعالیت های ورزشی و روزانه و ایجاد درد و بیماری در سنین بالا می شود.