دیسک های Blu ray:
وقتی چندین سال پیش صحبت از دیسکهای نوری، DVD به میان آمد خیلی ها باور نمی کردند که بتوان بر روی یک دیسک نوری چندین گیگابایت اطلاعات ذخیره کرد ولی بعد از آنکه دیسکهای DVDبه بازار آمد و تقریبا در دسترس همگن قرار گرفت این موضوع برای مردم عادی شد. اکنون با گذشت چندین سال از آن زمان شاهد ورود دیسک های جدیدی به بازار هستیم که توانایی ذخیره اطلاعاتی در حدود چند برابر DVD را دارند و این موضوع به ما این نوید را می دهد که در آینده نه چندان دور، شاهد ورود دیسکهایی با حجم فوق بالا و ویژگیهای دوچندان باشیم.
از اواسط دهه ۹۰، با ظهور یک تکنولوژی جدید، صوت و تصویر دیجیتال به خانه های سراسر جهان پاگذاشت. این تکنولوژی، همانا ظهور پدیده نوپای رسانه CDهای دیجیتال و پس از آن DVD بود که تحولی عظیم در صنعت چند رسانه ای و صوت و تصویر ایجاد کرد. اکنون و در حال حاضر با پیدایش دیسک های Blu-ray یا (به اختصار) BD ها، این صنعت در آستانه تحولی دیگر قرار دارد این دیسک ها با توانایی بالایی که در ذخیره اطلاعات دارند
تاریخچه:
پس از اینکه شرکت شوجی ناکمورا ( Shuji Nakamura) توانست نسخه آزمایشی دیود لیزر آبی را ابداع کند، که این باعث آغاز مرافعه تجاری طویلی گردید. در سال ۲۰۰۲، دو شرکت سونی و فیلیپس بعد از مدتها همکاری در ساخت دیسک های نوری، تکنولوژی جدیدی را که بر اساس پرتوهای لیزر آبی کار می کند، HD-DVD و Blu-ray نامگذاری نمودند البته HD-DVD متعلق به فیلیپس بود که سرانجام قافیه را باخت.
فرمت HD-DVD قبل از اینکه واقعاً مورد استفاده عملی قرار گیرد، از صحنه محو شد که علت آن هم عدم حمایت شرکت های بزرگ فیلم سازی از این فرمت بود. بدین ترتیب فرمت Blu-ray حاکم بلامنازع میدان شد. دیسک های Blue ray توسط انجمن دیسک Blue ray، گروهی از شرکتهای ارائه دهنده لوازم الکترونیکی، سخت افزار کامپیوتر(computer hardware) و شرکت های تولید کننده تصاویر متحرک ایجاد گردید.
دیسک های Blu-ray چیست؟
لوح های فشرده Blu-ray Disk یا BD : نام یک نوع دیسک نوری است که نسل جدید لوح های فشرده و حافظه های نوری ذخیره رسانه ها هستند که با هدف ذخیره ویدیو های High-Definition با کیفیت فوق عالی در دست ساخت قرار گرفته اند و برای نخستین بار در سال ۲۰۰۶ آماده عرضه محصولات کمپانی های فیلم سازی بر روی این لوح های جدید و فوق کیفیت شدند. نام Blu-ray برگرفته از Blue بخاطر رنگ آبی لیزری که در آن مورد استفاده قرار می گیرد و ray به معنای پرتو (پرتو لیزر) می باشد.
دلیل حذف e پایانی در کلمه Blue این است که طبق نظر تولید کنندگان آن، یک لغت عادی و روزمره نمی تواند یک علامت تجاری باشد! این نسل جدید از حافظه های نوری همان طور که از نام Blu-ray مشخص است، به دلیل کمتر بودن طول موج اشعه لیزر آبی و بنفش ( که در حدود ۴۰۵ نانومتر است و در قیاس با طول موج DVD که از اشعه مادون قرمز استفاده می کند و در حدود ۶۵۰ نانومتر است)، به خواندن و رایت اطلاعات بر روی دیسک می پردازند که بدین ترتیب اطلاعات بسیار حجیم تری بر روی این نسل جدید لوح های فشرده که نسلی از دی وی دی ها هستند جای می گیرند.
فهرست مطالب:
- مقدمه
- تاریخچه
- Blu-ray چیست؟
- طرز کار دیسک های Blu-ray
- آشنایی با تجهیزات کلی
- نتایج
- منابع