تاریخچه سیستم های اطلاعات حسابداری:
در هنگام پیدایش نرمافزار و زبانهای برنامهنویسی، ابتدا برنامهنویسان بههمراه کارشناسان مالی اقدام به تولید نرمافزارهای بسیار سادهای در زمینه مالی کردند. این سیستمها بیشتر در محیط های کاری کوچک و خانهها تحت عنوان «سیستم حسابداری» مورد استفاده قرار میگرفتند. پس از توسعه سیستمهای اطلاعاتی و ایجاد سیستمهای یکپارچه، سیستم اطلاعات حسابداری به عنوان یکی از گزینههای این نوع سیستمها تولید شد.
بنا به درخواست خریدار و مطابق با شرایط سازمانی و کسبوکار، تنظیم و فعال میگردد. از عمدهترین سیستمهای یکپارچه میتوان به سیستمهای اطلاعات مدیریت و سیستمهای برنامهریزی منابع بنگاه اشاره کرد که اولین عرضهکنندگان این نوع سیستمها شرکتهایی همچون اوراکل، سپ (SAP) و مایکروسافت هستند
تعریف سیستم اطلاعاتی:
سیستم اطلاعات حسابداری سیستمی است که عملیات جمعآوری و ذخیرهسازی دادههای مالی را طی فرایندهای حسابداری انجام میدهد و پس از پردازش این دادهها، اطلاعات مورد استفاده تصمیمگیرندگان سازمانی را تولید میکند. سیستم اطلاعات حسابداری در نهایت با ارائه گزارشهای هوشمندانه مالی میتواند تصمیمگیرندگان و مدیران سازمان را در برنامههای راهبردیشان کمک کند.
اجزای اصلی سیستمهای اطلاعات حسابداری:
- کارکنان: کاربران سیستمهای اطلاعات حسابداری
- روشها و دستورالعملها: فرایندهای جمعآوری، مدیریت و ذخیرهسازی دادههای مالی
- دادهها: دادههای مرتبط با سازمان و فرایندهای کسب و کار آن
- نرمافزار: برنامهای نرمافزاری جهت پردازش دادهها
- زیرساخت فناوری اطلاعات: سیستمها و شبکههای کامپیوتری که امکان میدهد تا سیستم اطلاعات حسابداری در اختیار افراد مرتبط قرار گیرد
- کنترلهای داخلی و اقدامات امنیتی: مسائل امنیتی درون سیستم جهت حفاظت از دادهها
اهداف سیستمهای اطلاعاتی حسابداری:
- تعیین استراتژی موسسه و برنامه ریزی بلندمدت: تهیه اطلاعاتی در راستای این هدف موجب تصمیم گیری در خصوص تولید یا عدم تولید محصولات جدید چگونگی استفاده از منابع مازاد می شود.
- تعیین چگونگی تخصیص منابع: تهیه تطلاعاتی در راستای این هدف موجب تصمیم گیری در خصوص ادامه تولید ویا توقف تولید محصولی خاص با توجه به سود آور بودن آن یا قبول یا رد یک سفارش میشود.
- برنامه ریزی و کنترل: اگر اطلاعات مالی در راستای این هدف تهیه شوند می توان نسبت به میزان درآمدها و هزینه ها وهمچنین دارایی وبدهی هر قسمت از شرکت اظهار نظر نمود.
- اندازه گیری عملکرد و ارزیابی کارکنان: بر اساس اطلاعات مالی می توان عملکرد ونتیجه فعالیتهای شرکت که بطور واقعی بدست آمده است را با آنچه که برآورد وپیش بینی شده است مقایسه و نقاط ضعف وقوت هر قسمت را بدست آوردوبر اساس این اطلاعات می توان تصمیم گیری مناسب و خوبی اتخاذ نمود.
- گزارشگری مالی: در راستای گزارشگری مالی که برای افراد برون سازمانی ودرون سازمانی تهیه می شود باید از اطلاعات مالی به نحو مطلوب استفاده نمود.