بررسى فقهى – حقوقى وضعیت متفاوت زن و مرد در طلاق:
وضعیت طلاق در حقوق ایران، شاید مانند بسیارى از کشورها، فراز و نشیب هایى را طى کرده است و هنوز هم آن گونه که باید و شاید، وضع تثبیت شده و کاملا مشخص و روشنى ندارد. بحث ما در این بخش بررسى همه ابعاد و احکام طلاق نیست بلکه در مورد تفاوت هایى که در خصوص توسل به این وسیله براى برهم زدن عقد نکاح در حقوق ایران وجود دارد و مبانى آن که همانا موازین اسلامى فقه جعفرى است مختصر بحث و تجزیه و تحلیلى خواهیم داشت و شاید نتیجه گیرى و نظر قطعى هم ارائه ندهیم.
بلکه نفس شرح و تحلیل و شکافتن موضوع را براى بهره گیرى خوانندگان و علاقمندان این مباحث مفید و مطلوب مىدانیم. ابتدا سیرى اجمالى در قوانین مختلف موضوعه در حقوق ایران و سایر کشورهاى اسلامى در مورد طلاق خواهیم داشت و آنگاه به شرح چگونگى اختیار و حق مرد و زن در توسل به این طریق پرداخته و مقدارى پیرامون مباحث فقهى آن بحث مىنماییم.
وضعیت زن و مرد نسبت به طلاق در قوانین موضوعه ایران:
طبق قوانین موضوعه و معمول فعلى على الاصول اختیار طلاق در دست مرد است، یعنى مرد هر وقت بخواهد می تواند اقدام به طلاق دادن زن خود بنماید یعنى ملزم نیست جهت خاصى را براى تصمیم خود نسبتبه طلاق دادن ذکر کند ولى این محدودیت براى مرد وجود دارد که اگر بخواهد طلاق دهد حتما باید به دادگاه مراجعه نماید و دادگاه به امید رسیدن به سازش و منصرف کردن مرد از طلاق موضوع را به داورى ارجاع مینماید و طبعا براى مدتى مانع اجراى تصمیم او میشود؛ اما به هر حال اگر مرد مصمم بر طلاق باشد و کنار نیاید سرانجام دادگاه گواهى عدم امکان سازش صادر مىکند و با در دست داشتن آن میتواند رسما طلاق را واقع و ثبت نماید.