آناتومی مغز:
مغز انسان مرکز دستگاه عصبی است. دستگاه عصبی مرکزی در درون حفاظی استخوانی به نام جمجمه و ستون فقرات قرار گرفته و شامل مغز و نخاع میباشد. سیستم اعصاب مرکزی در زبان عام به دو قسمت با نامهای مادهٔ سفید و مادهٔ خاکستری تقسیم میشود. مغز شامل قسمتهای متنوعی است که هر کدام در عین ارتباط تنگاتنگ با یکدیگر دارای کارها و وظائف گوناگونی هستند. مغز انسان شامل دو قسمت عصبی و محیطی میباشد. قسمت عصبی مرکز فعالیت های ارادی و غیرارادی میباشد و قسمت محیطی. شامل رشته عصبهایی است که قسمتهای مختلف بدن را به بخش عصبی متصل میکند، مغز انسان از دید ساختار، همانند مغز دیگر پستان داران است ولی کورتکس آن در مقایسه با دیگر پستانداران دارای گسترش و پیشرفت بسیار بیشتری است.
جانوران بزرگی مانند نهنگها و فیلها در اندازهگیری مطلق دارای مغزی بزرگتر هستند، اما زمانی که اندازهگیری با استفاده از ضریب مغزی و پس از جبران اندازه و جثهٔ بدن انجام گیرد، این مغز انسان است که تقریباً دو برابر مغز دلفین پوزهبطری، و سه برابر مغز یک شامپانزه خواهد بود. بخش عمدهای از گسترش و پیچیدگی مغز انسان مربوط به بخشی از مغز به نام قشر مغزی یا کورتکس، به ویژه لوب پیشانی، که با توابع اجرایی از جمله خودلگامی یا اتوکنترل، برنامهریزی، استدلال، و تفکر انتزاعی در ارتباط است، میباشد. بخشی از قشر مخ ویژه بینایی نیز تا میزان زیادی در انسان بزرگتر است.
قشر مغز دارای ۱۵ ـ ۳۳ بیلیون یاخته عصبی یا نورون است که هر کدام با سیناپس به چندین هزار یاخته عصبی دیگر متصل است. این یاختهها بوسیله رشتههای پروتوپلاسم بلندی که آسه یا آکسون نام دارد با دیگر یاختهها ارتباط برقرار میکنند. آکسونها دنبالهای از ضربانهای سیگنالی را که پتانسیل عمل نام دارند تا دورترین نقاط مغز یا یاختههای دریافت کننده ویژه هدف در بدن حمل میکنند. به کمک دستگاههای MRI پیشرفته میتوان آکسونها و چگالی آنها در مغز را با دقت بالایی مشخص کرد.